Waarom sterilisatie



Veel eigenaren zijn bang voor een operatie van de hond en dat is logisch. U bent tenslotte emotioneel betrokken bij uw hond.

Hierbij meer informatie over het steriliseren:

Zijn er nadelen? Ja die zijn er. Hormonen veranderen. Er zijn honden die daarop reageren. Hun karakter kan wijzigen (echter meestal in voordeel), gewichtstoename, incontinentie, etc. Echter, studies hebben uitgewezen dat procentueel honden die gesteriliseerd zijn, vele malen beter af zijn. Er zijn vele malen meer statistische voordelen dan nadelen. Wij staan er dan ook volledig achter om een teefje te laten steriliseren. Ook met de missie in gedachte die onze stichting heeft, om de broodfok uit te roeien, staan wij er volledig achter om elke hond te steriliseren/castreren.

Wat betreft de gewichtstoename, dit geldt niet voor alle honden en wanneer men de hond aangepast te eten geeft en de nodige activiteiten met de hond uitoefent, zal het overgewicht geen probleem vormen.

Daarnaast is het echter ook belangrijk om te kijken naar de voordelen, want door middel van sterilisatie bij een teef is de teef natuurlijk behoed voor ongewenste zwangerschappen, de kans op borstkanker en baarmoederontsteking is veel kleiner. NB: Ongeveer 25% (!) van alle niet gesteriliseerde teefjes krijgt te maken met Pyometra voor de leeftijd van 10 jaar. Pyometra is een bacteriële infectie in de baarmoederwand. Een Pyometra kan erg gevaarlijk zijn, omdat deze bacteriën ook schade kunnen veroorzaken aan andere organen, zoals de nieren. Als u uw hond steriliseert dan wordt de kans op Pyometra drastisch verkleind. Ook wordt de kans op suikerziekte verminderd.

Hoe gaat dat dan zo’n sterilisatie?

Een sterilisatie duurt plm. 30 minuten. Er wordt eerst een klein sneetje in de opperhuid gemaakt en dan in het buikvlies. Dan gaat men met een soort haakje die helemaal mooi rond is, de eileider opzoeken. Dit gebeurt aan beide kanten, want een hond heeft een Y vormige baarmoeder met daaraan de twee eileiders. Deze wordt dan met hechtdraad goed afgebonden en dan verwijderd. De eierstokken van de teef worden altijd verwijderd en in sommige gevallen ook de baarmoeder, als hij onrustig en verdikt is.



Na de operatie krijgt de hond natuurlijk pijnmedicatie en ontstekingsremmers/antibiotica om complicaties te voorkomen. Meestal wordt er gekozen om de hond een (medi-pet) shirt aan te doen i.v.m. het niet mogen likken van de wond. De eerste dag zal de hond meestal niet eten en zal zich “net geopereerd” voelen. Rust is erg belangrijk voor de genezing en voorkomt nabloedingen. Laat de hond op een behaaglijke plek liggen. Zet de verwarming eventueel op een behaaglijke temperatuur. (Geen kruiken o.i.d.) Alleen uitlaten aan de riem of in de tuin voor een korte mogelijkheid tot plassen en poepen. En probeer te voorkomen dat hij bv de bank op en af springt. Na een dag moeten ze weer gaan eten en voelen ze zich al wat beter. Maar weet dan dat de hond onder invloed van pijnmedicatie is en de hond zich beter voelt dan in werkelijkheid. Rust is essentieel in de eerste dagen. Volg de instructies op die u meekrijgt van uw dierenarts en bij twijfel neem contact op met uw dierenarts.



Hieronder volgen werkelijke beelden van een zieke hond en de verwijderde baarmoeder…



Mocht de baarmoeder er direct al onrustig uitzien dan wordt deze in zijn totaliteit verwijderd. Deze hond heeft duidelijk een hangbuik i.v.m. ontstoken baarmoeder.



De twee hoornen van de ontstoken baarmoeder na verwijdering. Onderaan de baarmoedermond, bovenaan de twee hoornen de twee eierstokken. De ontstoken baarmoeder had een gewicht van 3,5 kilo bereik en was acuut levensbedreigend. Gelukkig kwam voor deze hond de ingreep op tijd.

NB dit betrof niet een hond van ons.