De Yorkshire Terriër, informatie over het ras

Ras beschrijving van de Yorkshire Terriër 
Hij ontstond uit een aantal terriërs in het noorden van Engeland, maar evolueerde al snel tot gezelschapshondje. Toch is het nog een echte terriër met een eigen willetje. Hij slaagt er echter in dit te combineren met elegantie, sierlijkheid en een overvloedige vacht. De Yorkshire Terriër ontstond in de tweede helft van de negentiende eeuw in Noord-Engeland. Yorkshire en Lancashire vormden toen het centrum van de Industriële Revolutie en vooral arme Schotse boeren kwamen er leven en werken. De York ontstond er uit de aanwezige terriërs. Welke terriërs zal wel eeuwig een raadsel blijven.

Karakter
Deze hond is intelligent, levendig en onbevreesd. Ze richten zich volledig op hun eigenaar en zijn zeer aanhankelijk. Er wordt gezegd dat een Yorkshire Terriër meer menselijk gezelschap en aandacht nodig heeft dan enig ander ras.

De Yorkshire Terriërs kunnen territoriaal zijn. Ze zijn tolerant ten opzichte van oudere kinderen als ze met zorg behandeld worden. De Yorkshire Terriër kan ook enigszins onafhankelijk en assertief zijn en kunnen goed met andere huisdieren overweg. Een yorkshire is een echte huishond. Hij houdt van zijn familie en doet niets liever dan steeds bij hen zijn.
Toch moet men zijn terriërkarakter niet onderschatten en is het een uitstekende waakhond.


Verzorging
De Yorkshire Terriër moet de verschijning hebben van een langharig dameshondje.
De vacht hangt recht naar beneden en wordt in het midden gescheiden. De york loopt fier en rechtop, zodat zijn krachtig en evenredig lichaam goed tot zijn recht komt. De vacht moet dagelijks verzorgd worden. Het haar op de top van het hoofd wordt meestal vastgezet met een band of strik als dit te lang wordt. Echter, als de Yorkshire Terriër niet wordt gebruikt voor de show, dan kan dit getrimd worden. Oren en ogen moeten dagelijks worden schoongemaakt.

Vacht
De vacht is niet grof, maar het is fijn en moet zijdeachtig aanvoelen. In tegenstelling tot andere rassen, groeit de vacht voortdurend. Ze hebben geen ondervacht.